Tales of two Cities, Amsterdam


Twee toegangspoorten voor het wooncomplex Natique Living op de voormalige NDSM werf in Amsterdam Noord. Tales of two Cities gaat over twee steden die onlosmakelijk verbonden zijn met Nederland: New York en Londen. De gebeurtenissen die min of meer gelijktijdig plaatsvonden spelen zich af in het midden van de 17de eeuw.


#1 Tales of two Cities: Nieuw Amsterdam / New York (1653)Rond 1625 besloot de WIC(West Indische Companie) een permanente nederzetting te vestigen aan de Hudson. Als onderdeel van de bouwwerkzaamheden van de nederzetting in de vorm van een fort begon Peter Minuit met zijn beleid om Manhattan te ‘kopen’ van de lokale Lenape-bevolking voor handelswaar ter waarde van zestig gulden. Dit was de basis van de legende dat de W.I.C Manhattan ‘gekocht’ heeft van de Indianen voor snuisterijen ter waarde van $24. Spoedig omgedoopt tot Nieuw Amsterdam. Dit was de geboorte van New York zoals  wij dat nu kennen. Eén van de invloedrijkste steden ter wereld.


Tot op de dag van vandaag is er geen Nederlands schip dat havengeld hoeft te betalen in de haven van Londen, als erkenning voor hun moed en vriendelijkheid.


#2 Tales of two Cities: Londen (1666)Rond dezelfde tijd dat Nieuw Amsterdam gesticht werd heerste er in Londen ‘the Great Plague’. De pest. Op het hoogtepunt van deze epidemie stierven er 7000 mensen per week; in totaal verloren 100.000 mensen het leven. Londen en al haar inwoners werden geïsoleerd van de rest van de wereld. Alle aanvoerlijnen van de dagelijks behoefte droogden op omdat men bang was de zeer besmettelijke pest mee terug te nemen. Hier ontstaat de uitdrukking Dutch Courage: de Nederlanders waren als enige bereid om verder te gaan met de handel door de Thames op te varen en voedsel achter te laten op de steigers langs de Thames.