SubBubbles (aka 4711)


In de haven van Amsterdam Noord ligt al enkele jaren een onderzeeër, een submarine. Een Russische submarine, Zulu II Klasse. De submarine is lang geleden gekocht door Nederlandse ondernemers die hier, vergeefs een plan mee hadden. De submarine is inmiddels meerdere malen van eigenaar veranderd en wacht volgens de laatste berichten op sloop. Stadsdeel Amsterdam Noord heeft inmiddels ook een rol in het geheel.

De submarine, de 4711 (!) heeft inmiddels een iconische aanwezigheid gekregen. Dit voor zowel bezoekers, toeristen maar ook voor de vaste gebruikers van de pontveren die af en aanvaren en altijd…..langs de 4711.


Op uitnodiging van Stichting NDSM-werf heb ik een idee geschetst om dit iconisch beeld onder de aandacht te brengen en wellicht een nieuw leven te geven.
De titel van het plan: SubBubble (AKA 4711). Van Submarine tot bellenblaasmachine.
SubBubble is de nieuwe naam van de submarine 4711. De submarine wordt getransformeerd van oorlogsmachine tot bellenblaasmachine. Een grotere transformatie is bijna niet mogelijk.

De zeepbellen hebben ook een geur. De geur van 4711. De nabije omgeving van de 4711 zal ruiken naar 4711, een oeroud en vertrouwd reukwater, ook wel Kölnisch Wasser genoemd of Eau de Cologne.


Uit de verticale, smalle buis van de submarine komen zeepbellen.